maanantai 8. kesäkuuta 2009

Opettelua

Meikäläisellähän on nyt tässä edessä tämä kaiken muuttuminen. Ty

ön loppuessa lähtee tuo HP:n läppäri, joka on tosin aiheuttanut oman osansa harmaista hiuksistani, mutta jonka olen viilannut toimivaksi monien yritysten ja erehdysten kautta. Bloggaamiseen olen tottunut käyttämään Windows Live Writeria. Kuvat taas olen pienentänyt näppärän kokoisiksi Office Picture Managerilla ja tarvittaessa korjannut Digital Image 7.0:lla. Pienennetyt kuvat on supernopeaa ladata Flickriin, josta taas käytän niitä joka paikkaan.

Nyt istun ja tuijotan tätä MacBookiani. Tää on valkoinen ja nätti, on akkukestoa ja syvää hiljaisuutta verrattuna vanhaan ylikuumenevaan höyrykoneeseen. Mutta kaikki toimii vielä niin vääristä paikoista :) Montakohan kertaa olen jo ryssinyt lomakkeen kirjoittamisen, kun olen @-merkin sijaan onnistunut antamaan jonkin ihme komennon?

Kuvat sain ihan itse importattua tässä vissiin pariinkin paikkaan, sain ladattua Chocoflop-nimisen ohjelman niiden käsittelyä varten ja tutustuin iPhotoon. Voi hyvää päivää miten vaikeaa on vanhalle koiralle opettaa uusia temppuja! Enhän mä niitä kuvia saanut pienennettyä noin vaan. Luultavasti sekin on jotenkin niin helppoa, etten vaan tajua sitä. No. latasin ne sitten täysikokoisina Flickriin - onneksi mulla on Pro-tili sinne, muuten olisi ollut kuukauden latausraja jo täynnä.

No sitten tämä kirjoittaminen. Bloggerin editoriahan mä en vaan suostu käyttämään, olen tarpeeksi pelleillyt niiden rivinvaihtojen ja kuvanasettelujen kanssa. Nyt on kokeilussa Ecto-niminen ohjelmisto, jonka sopeutumisesta omiin tarpeisiini en ihan vielä ole varma. Jos mun blogit siis tekevät jotain kovin kummallista tai näyttävät oudoilta, syyttäkää ensin Ecto ja sitten vasta mua. Niin, ja kertokaa mulle jos näin käy.

Tässä editorissa on omat jekkunsa, ja asiaa monimutkaistaa vielä osaltaan se, että mulla on täällä vissiin kuuden blogin asetukset. Rakensin yhteen blogiin tarvittavia html-tageja, jottei niitä tarvitse kirjoittaa itse esimerkiksi kuvaa lisätessään, mutta eiväthän ne välity tietenkään kaikkiin blogeihini. Varsin epäloogista - en mä halua kirjoittaa muusta elämästäni eri tekniikalla kuin käsitöistäni. Vai oisko se ihan vaan kupru?  
Ei nyt tällä erää muuta. Ainoat valmistuneet käsityöt on noita myyntijuttuloita. Otan mielelläni vastaan kokemuksia eri writereista ja kuvankäsittelysoftista, mieluiten siis mäkille. Kun musta kerran tulee nyt sitten mac-ihminen. Lyhyttukkainen tuli jo!

9 kommenttia:

 1. Sulta varmaan löytyy koneesta ohjelma nimeltä esikatselu? Kun avaat kuvan siihen voit muokata sitä esim. tuon kuvankoon osalta. Työkalut -> kuvan mitat. Siihen sitten syöt toivotut mitat, itse käytän kokoa 16x12 cm/72 dpi. sitten vaan tallennat päälle tai annat uuden nimen kuvalle. (Tosin käytän itse photoshoppia, mutta samoja juttuja löytyy tuosta esikatselustakin.) Tekstit kirjotan itte ihan tavalliseslla texturilla (sekin löytyy mäkistä vakiona)

  jos tästä vaikka olisi jotain iloa ja apua?

  VastaaPoista
 2. siitä syötät toivotut mitat ,et syö niitä :DDD

  VastaaPoista
 3. Hihii, maha täyteen mittoja :D Joo, tuo helpotti, kiitos! Ite oon tottunut käyttämään pikselimittoja, 600 x 800 pikelistä 72 pikselin tuumatiheydellä saa sellaisen 13 x 18 cm kuvan, joka on juuri sopiva. Kiitos avusta!

  VastaaPoista
 4. iPhotossa kuvien pienentäminen onnistuu Vie-toiminnolla. Mut siis, tuttu tunne, multa tais mennä pari päivää, ennen kuin opin käyttämään macia, mut sen jälkeen se onkin helppoa :)
  Tuskailin kanssa bloggerin kanssa ensiks, sit aloin käyttää tota, mikä se nyt olikaan, edit html osaa siihen. Toimii samalla tavalla kuin create, mutta ei tee omiaan. Mitään rivinvaihtoja ei tarvi koodeiksi kirjoitella, toimii muutenkin. Ja kun kuvat ottaa Flickrista koodipätkänä, niin niillekään ei tapahdu kummallisia.

  VastaaPoista
 5. Onnee uudesta MacBookista!
  Miulla on tapana valita sopivat kuvat sähköpostiksi. Ohjelma kysyy ihan automaattisesti, että haluunko kuvat suurina, keskikokoisina vai pieniä. Keskikokoiset on miusta ollu sopivia. En niinkään käytä flickriä, vaan siirrän kuvat yleensä finderin kautta bloggeriin. Käytössäni on tosin vanhahko OSX 10. Haaveilen uuesta MacBookista!

  VastaaPoista
 6. Minä lataan kuvat yleensä ensin bloggeriin "create"-tilassa, sitten vaihdan "edit html" puolella ja järjestelen ne tarvittaessa ja kirjoittelen tekstit väleihin. Toimii.

  Kuvat pienennän ja tarvittaessa käsittelen IrfanView-ohjelmalla.

  VastaaPoista
 7. Sievä munakoiso, ihanat langat (jäin tuijottelemaan tuota lankakuvaa pidemmäksi aikaa). :) Löysin blogiisi eilen, tulen uudestaankin. :)

  VastaaPoista
 8. Mulla on ollut mac jo pari vuotta, ja vieläkin meinaa välillä painaa sen @ merkin väärästä paikasta (se komento taitaa olla back, ainakin mulla selain palaa jonnekin toiselle sivulle). Osittain ehkä juuri siitä syystä että töissä käytän (käytin) HP:tä.

  VastaaPoista
 9. Mä siirrän kuvat Flickriin Uploader-ohjelman avulla (ks. http://www.flickr.com/tools/). Sen asetuksissa voi määritellä, minkä kokoisina haluaa kuvat sinne Flickriin laittaa, ja ohjelma sitten muuntaa ne automaattisesti samalla kun lähettää ne nettiin. Oikein kätevää - alkuperäiset kuvat säilyvät koneella täysikokoisina, eikä nettikuvien koon muuttamiseksi tarvitse nähdä itse ollenkaan vaivaa.

  Flickr Uploaderissa voi myös suoraan määrittää kuville kuvaukset, tagit, setit jne.

  VastaaPoista

Kaikenlaiset terveiset ovat lämpimästi tervetulleita!