perjantai 26. joulukuuta 2014

Iso periaatepäätös, ALV ja tulevaisuus

Tässä vuoden loppua lähestyttäessä on kuulkaa tehty isoja pohdintoja.

EU:n arvonlisäverotus digitaalisten palveluiden osalta muuttuu vuoden alusta. Pitkä juttu, harvaa varmaan kiinnostaa, joten en käy tässä selvittämään koko kuviota. Käytännössä ohje kuitenkin tekee isoja juttuja neuleohjeiden myynnille digitaalisessa muodossa.

Ohjeiden sähköinen myynti on edelleen mahdollista. Käytännössä itselleni ainoa mahdollinen vaihtoehto on antaa brittifirman hoitaa rahaliikennettä ja verojen tiliöimistä (Suomalaisten ostajien generoimat alvit maksetaan kuitenkin Suomeen, samoin omalta osaltani myyntivoitoista maksamani tulovero).

_IGP0024


Itselläni oli muutama vaihtoehto:

1. Nostaa kaikkien ohjeiden hintoja noin 25 % kattamaan verot ja ko. brittifirman muut kulut
2. Jättää hinnat entiselleen, maksaa ALV:it omasta osuudesta
3. Poistaa kaikki ohjeet saatavilta ja unohtaa koko neulesuunnitteluepisodi elämästäni
4. Muuttaa ohjeet ilmaisiksi, lopettaa ohjeiden kirjoittaminen
5. Myydä ohjeita jatkossa vain Suomeen tai muualle EU:n alueelle fyysisinä printteinä, jolloin en joutuisi verovelvollisuuden piiriin näin pienillä myynneillä

Tätä olen nyt sitten pyöritellyt pari kuukautta. Voin suoraan kertoa, että koko vuonna 2014 ohjeitani on myyty yhteensä n. 130 euron arvosta - kyse ei siis todellakaan ole mistään isosta bisneksestä. Tästä summasta olen maksanut välityspalkkiot sekä Ravelrylle että Paypalille ja lisäksi ilmoitan summan rehellisesti verottajalle (käytännössä kuitenkin ohjeiden kirjoittamisen kulut ovat tuloja suuremmat, joten en saa voittoa enkä siten maksa tuloveroa).

_IGP0036


Muutkin suunnittelijat ovat tehneet isoja päätöksiä asian suhteen. Suunnittelutyön lopettamisesta ovat ilmoittaneet mm. Mari Muinonen (surettaa kuulkaa ihan tosissaan) ja Julia Mueller.
Itse olen vasta opettelemassa neuleohjeiden suunnittelua. Halusin vakavasti tästä itselleni sivutoimisen työn ja olen kokenut, että minulla olisi jotain annettavaa. Toivoin, että vielä jonakin oäivänä, mahdollisien lankasponssien ym. myötä, voisin oikeasti jokusen roposen laittaa talouskassaamme tätä tietä.

Lopulta oli omalla kohdallani kyse arvoista. EN poista ohjeita saatavilta, niihin on tehty liikaa työtä. EN aio myydä ohjeita jatkossa vain Suomeen, koska nykyaika mahdollistaa ostajien tasavertaisuuden.
EN aio myöskään muuttaa ohjeita ilmaisiksi tai maksaa veroja ennestäänkin pienestä omasta osuudestani. Minä olen tehnyt liikaa halpaa työtä näiden ohjeiden eteen. Minä EN aio - tyypillisen käsityöläisen tapaan - arvottaa omaa työtäni niin halvaksi, että kysyntää olisi edes vähän (no joo, teenhän mä niin, mutta nyt tekisin sitä kertaheitolla 25 % enemmän).

_IGP0018


Ainoaksi vaihtoehdoksi jää ohjeiden hinnannosto kattamaan verot. Niinpä se on ratkaisuni. Se EI tarkoita, että en kunnioittaisi kuluttajaa. Kunnioitan ja arvostan jokaista, joka päättää ostaa maksullisen neuleohjeen ja tukea käsityöalaa. Olen kiitollinen ihan jokaisesta kaupasta. Tiedän, että tämä päätös luultavasti tyrehdyttää pienen myynnin kokonaan - yksittäisen ohjeen hinta nousee noin vitosesta melkein seitsemään euroon ja se on iso ero - mutta saavutan silti seuraavat asiat:

- Pidän kiinni periaatteistani olla polkematta käsityöalan hintoja entisestään
- Kunnioitan itseäni ja sitä vaivaa, jonka olen vuosien varrella tätä hommaa opetellessani tehnyt
- Kunnioitan sitä vaivaa, jonka ihanat koeneulojat ovat näiden ohjeiden julkaisun eteen tehneet

Ikävää on, että minulle rakkaat neuleohjeet eivät ehkä näe kovinkaan muuta uutta neulojaa. Se oli painavin argumentti, jonka vuoksi harkitsin ohjeiden muuttamista ilmaisiksi - niitä neulottaisiin edes vähän. Sekin olisi ollut kunnioitusta itseäni, ohjeita ja koeneulojia kohtaan. Ymmärrätte varmaan, että ratkaisu oli hyvin vaikea.

Muutos astuu voimaan vuoden alusta. En vielä tiedä varmasti, millaiseksi kulurakenne muodostuu alkuvuodesta, joten varmuudeksi näin. Nyt kannattaa siis ostaa kaikki ne ohjeet, joita on aikonut hankkia. Kohta kallistuu.

Tulevaisuus määräytyy sen mukaan, ostaako jatkossa ohjeitani kukaan. Ei tätä dollarinkuvat silmissä vilkkuen ole voinut tehdä, mutta ei ole järkeä kirjoittaa ohjeita, jos niitä ei kukaan koskaan käytä. Jos myynti pysyy lähellä entisenlaista, luultavasti jatkan tällä polulla, askel kerrallaan. Jos myynnille käy, kuten ennustan, neulesuunnittelijan vaatimaton urani jää tähän ja jatkossa neulon vain ilon kautta.

_IGP0027


Tämä on siis vain omaa työtäni koskevaa pohdintaa. Tiedän muiden päätyneen eri ratkaisuihin ja arvostan niitäkin. Pus!

(Kannattaa käydä Ravelryssä lempisuunnittelijan profiilissa tai keskusteluryhmässä tsekkaamassa suunnittelijan linjanveto - osa malleista katoaa kokonaan saatavilta uudistuksen myötä ja osa kannattaa ostaa nopeasti.)

13 kommenttia:

 1. Hyvä ja hienosti perusteltu päätös, kiitos. Itse en osaa neuloa muuten kuin valmiista ohjeista, joten suren kovasti lakimuutoksen vaikutuksia neuleohjeiden saatavuuteen.

  VastaaPoista
 2. Nyt suorastaan ärsyttää, etten ole tullut tätä(kään) ajatelleeksi aikaisemmin! Toki olin kuullut alv-muutoksista ja tiesin, että sille tullee olemaan merkittäviä muutoksia myös ohjeiden myyntiin. Silti huomasin mm. sen. että vaikkapa Paypal-tililläni ei juuri ole rahaa (enkä oikein ehdi siirtämäänkään sitä tarpeeksi nopeasti ennen vuoden vaihtumista), joten voi olla, että monet ihanat ohjeet jäävät ostamatta. Siksi on ihanaa, että edes sinun ohjeesi jäävät vielä ostettavaksi! Ainakin itse ostan tällä hetkellä ohjeita niin harvon, että euron parin heitto ei loppupeleissä vaikuta ostopäätökseen kovin ratkaisevasti. Siitä olen kyllä samaa mieltä, että tällä voi olla kovinkin kauaskantoisia vaikutuksia mm. siihen miten monet haluavat edes suunnitella neuleohjeitaan myyntiin, jos siitä tehdään koko ajan kalliimpaa ja muutenkin hankalampaa. Toivottavasti ihania ohjeita tulee markkinoille silti!

  VastaaPoista
 3. Kunnioitan sun päätöstä olla polkematta käsityöalaa maanrakohon <3 harmittaa lähinnä de et löysin sut vasta nyt, mutta ny voin ostaa sulta ohjeita :) on torella ikävää et pyrokratia sekaantuu joka asiahan :(

  VastaaPoista
 4. Sinulla on todella annettavaa! Hienoa siis, että yhä jatkat neulesuunnittelijana ja että ohjeesi ovat yhä ostettavissa! Olen pitkään ajatellut ostavani sinulta kaikki neuleohjeesi (nyt taidan pistää niihin liittyen sinulle sähköpostia), että kirjoittaisitko neuleohjekirjan(kin)...? Olen aina ihaillut upeata kädenjälkeäsi, ja salaa toivonut, että saisin olla (varsinkin sukan-) neulonta-opissasi.
  Sydämestäni toivon, että lakimuutos ei vaikuttaisi neuleohjeiden saatavuuteen.
  Sari

  VastaaPoista
 5. Itse olen ajatellut ihan samoin. Askel kerrallaan :)

  VastaaPoista
 6. Onko mainitsemasi brittifirma Suomessa verovelvollinen? Onko jatkossa ostamasi palvelu ko. brittifirmalta ("rahaliikenteen ja verojen tiliöimisen" yms. hoitaminen) arvonlisäveron alaista? Jos on, mihin maahan ALV maksetaan (Suomeen?), ja kumpi sen maksaa?

  "Jos elinkeinonharjoittaja, joka ei ole arvonlisäverovelvollinen, ostaa elinkeinonharjoittajia koskevan yleissäännön nojalla Suomessa verotettavan palvelun toisesta EU-maasta, hänen on rekisteröidyttävä ostosta arvonlisäverovelvolliseksi."

  "Käännettyä verovelvollisuutta ei sovelleta, jos ulkomaalainen myyjä on hakeutunut Suomessa verovelvolliseksi."

  http://www.vero.fi/fi-FI/Syventavat_veroohjeet/Arvonlisaverotus/Kansainvalinen_kauppa/Palvelujen_ulkomaankaupan_arvonlisaverot%2814323%29#5_K%C3%A4%C3%A4nnetty%20verovelvollisuus

  VastaaPoista
 7. Hei kaikille ja kiitos kommenteista!
  Viimeisimmälle anonyymille - Käytännössä maksan siis brittifirmalle 25 prosenttia ohjeiden yhteismyyntihinnasta. He tekevät yhteistyötä Ravelryn kautta, eli käytännössä ovat minun sijaani ohjeiden myyjä Ravelryn ohjemyynnin takana. He ovat ohjemyynneistään verovelvollisia ostajien kotimaihin, silloin kun ostajat ovat EU:n alueelta. Suomeen he maksavat siis arvonlisäveroa heti, kun ohjemyynti Suomeen ylittää arvonlisäveron alarajan. Sama muihin EU-maihin, kuhunkin kyseisen maan verotuksen mukaan. (Tämän kaiken ehkä tiesitkin, mutta jos jotakuta ihmetyttää). Koska yritys hoitaa veroja Suomeen, mun ei erikseen tarvitse maksaa veroa heidän palvelunsa ostosta (ainakin mikäli ymmärrän oikein). Tutkin kuitenkin vielä asiaa, koska todellakin haluan hoitaa asiat viimeisen päälle oikein.

  VastaaPoista
 8. Hyvin perusteltu päätös. Jään mielenkiinnolla seuraamaan miten tämä lainsäädäntö jatkaa elämäänsä ja missä vaiheessa kunkin maan veroviranomaiset hukkuvat niihin muutaman sentin tilityksiin.

  VastaaPoista
 9. Arvostan päätöstäsi. Itse en pidä hinnannousua vielä syynä jättää ostamatta kiinnostavia ohjeita. Ien osaa itse keksiä malleja, teen muiden ohjeista, ja pidän ohjeenkirjoitustaitoa arvossa. Toivottavasti kauppa käy hyvin jatkossakin.

  VastaaPoista
 10. http://www.vero.fi/fi-FI/Yritys_ja_yhteisoasiakkaat/Liikkeen_ja_ammatinharjoittaja/Arvonlisaverotus/Vahainen_liiketoiminta_on_arvonlisaverot(9640)

  VastaaPoista
 11. Hyvä viimeisin anonyymi, kuten yllä sanoin, "Suomeen he maksavat siis arvonlisäveroa heti, kun ohjemyynti Suomeen ylittää arvonlisäveron alarajan."

  Jos ko. firma hoitaa ohjeideni myyntiä, vain minun myynneilläni ei ole merkitystä, vaan kyse on tietenkin heidän kokonaismyynnistään Suomeen.

  Itse en voi hoitaa myyntiä enää, koska minun pitäisi rekisteröityä kaikkien EU-ostajien kotimaihin ja selvittää kuhunkin maahan pienikin myynti (verotus sitten kunkin maan omien verorajojen mukaan).

  VastaaPoista
 12. Planet Pennyn blogissa on linkki: "Make your voice heard and sign the EU-wide petition, asking for the new EU VAT rules to be relaxed for the smallest businesses and sole traders."
  Kävin allekirjoittamassa...

  VastaaPoista
 13. En tiedä vastailetko näihin enää, mutta löysin tämän kun olen aloittelemassa ohjeiden myyntiä ja googlailin vähän asiaa. Osui silmään tuolta kommentti jossa kirjoitit "Itse en voi hoitaa myyntiä enää, koska minun pitäisi rekisteröityä kaikkien EU-ostajien kotimaihin ja selvittää kuhunkin maahan pienikin myynti (verotus sitten kunkin maan omien verorajojen mukaan)."
  Mitä tuo tarkoittaa? Onko siis niin, että jos joku muu kuin suomalainen ostaa ohjeitani niin minun täytyy alkaa setvimään jotain..?

  VastaaPoista

Kaikenlaiset terveiset ovat lämpimästi tervetulleita!