torstai 29. lokakuuta 2015

Kotimaisuudesta

Viime aikoina olen miettinyt paljon kotimaisuutta. Olen aloittanut työn suomalaisessa tehtaassa ja alkanut sitä myöten tajuta entistä tarkemmin, mitä suomalainen tuotanto lopulta on. Olen ollut suomalaisissa yrityksissä ennenkin, mutta enemmän myynnin ja palveluiden puolella. Nyt tuotetaan kulutushyödykkeitä. Kuka niitä valitsee ja mitä siitä kukaan hyötyy?

No minä hyödyn, mulla on töitä. Ja on muillakin.



Avainlipputuotteen kotimaisuusasteen on oltava vähintään 50 %. Lisäksi on käytössä Design from Finland -merkki, jossa siis suunnittelu on kotimaista ja yrityksen pääkonttori sijaitsee Suomessa. Plussaa sekin on, jos Suomessa valmistettua ei ole saatavilla.

Olen luullut suosivani kotimaista, mutta todellisuudessa tämä on rajoittunut aika tarkasti ruokapuolelle. Viime aikoina olen herännyt kotimaisuuden tarkistamiseen mm. seuraavien ostosten harkinnassa:

Heijastimet. Avainlippuheijastimia saa liki joka kaupasta, on muumia, sydäntä ja vaikka minkämoista designia.

Kodin pesuaineet ja -välineet. Olen tähän asti ostanut aika huolettomasti mitä sattuu, ekologisuuteen viittaavat mainoslauseet ovat saaneet minut kokeilemaan vaikka mitä ja uutuustuotteet on usein testattava. Vaan miksi? Kotimaiset välineet (esimerkiksi Kiilto ja Sinituote) ovat laadultaan parhaiden joukossa eikä hintakaan ole kalliimpi. Mutta enpä olisi tajunnut, että Pledge-tuotteetkin on avainlipputuotteita! Piti käydä tarkistamassa, mitä pyykinpesuaineita meillä on tällä hetkellä: Erisan, Ecover ja Eucalan. Yksi kolmesta on suomalainen tuote.

Saippua ja muut pesuaineet. Nimestään huolimatta Lemon Juice & Glycerine on avainlipputuote. Sama merkki koristaa Pirkka-shampoiden, Erisaneiden, LV-tuotteiden, Linnan, Ole Hyvän, Elokuun ja Erittäin Hienon Suomalaisen pullonkylkeä. Tsekkaa myös XZ ja Biozell.

Kuukautissuojat. Ainakin siteitä ja kuukuppeja saa avainlipullisina versioina. Voisko Libresset vaihtaa Vuokkosiin vai onko tässä asiassa merkkiuskollisuus liian vahva?

Särkylääkkeet ja vitamiinit. Avainlippua on tarjolla. Maksan mielelläni himpun ekstraa kotimaisesta ruoasta, miksi sitten ostan yleensä halvimman särkylääkkeen alkuperästä piittaamatta?

Lastentarvikkeet (en oo itteni takia tutkinut). Muumi-vaippoja, Pirkka-vaippoja ja Ainu-tuotteita saa joka puolelta. Hinnoista en tiedä, mutta tuskin noi mitään pröystäilytuotteita on.

Kengät: Kuomat, Lahtiset, Alhot, Vatajat, Sievit, Jalakset... Miksi omat huopatossuni ovat ulkomaiset? Okei, käsityötä ja Baltiasta, mutta silti.

Plaston avainlippulelu

Vaatepuoli mietityttää eniten. Vaatteita on oltava. Astioiden ja muun sellaisen suhteen varmaan pärjäisin loppuikäni ilman uusia kippoja ja kuppeja, mutta vaatteet kuluu. Miten pääsisi fiksuun kuluttajuuteen tässä? Ekologisista syistä haluan välttää pikamuotia - haluaisin laadukkaita ja aikaa kestäviä vaatteita, mieluummin vähemmän kuin enemmän.
Itse tekemällä voin välillisesti tukea ainakin lankakauppiaita ja suomalaisia värjäreitä, mutta miten saataisiin langan alkutuotantoa enemmän Suomeen?
Trikoita ja resoreita saa suomalaisina versioina. Siis Suomessa tehtyinä, raaka-aineet eivät tietenkään ole suomalaisia. Mutta entä muut vaatetuskankaat? Jos jättäisin ulkomaiset farkut kauppaan ja ompelisin itse, onko siitä mitään iloa? Rahat menevät ruotsalaisen vaatekaupan (joka tosin työllistää suomalaisia myyjiä) sijaan suomalaiseen kangaskauppaan. Denimin ekologisuus jättää varmasti yhtä lailla toivomisen varaa. No, ainakin ompelijan työolot ovat kotonani paremmat kuin bangladeshilaisessa hikipajassa.

Viime Itiksen-reissulla yritin löytää t-paitoja tai pukeutumispaitoja, joita ei ole valmistettu Aasiassa. Kiersin kaikki vaatekaupat, niitä oli Monta. Yhdessä liikkeessä oli suomalaisen yrityksen valmistuttamia paitoja, mutta valmistusmaata ei kerrottu. Myyjä epäili Baltiaa. En periaatteesta ostanut, kun ei kerrottu, vaikka Baltia olisi mulle paljon mieluisampi vaihtoehto kuin jo mainittu Bangladesh.
Kaikki muut paidat olivat joko Bangladeshista tai Intiasta.
Lopulta ostin hätäpäissäni yhden Turkissa valmistetun topin, joka löytyi viimeisestä puodista paluumatkalla autolle.

Laitoin juuri uuniin pakastepizzan. Se on saksalaisen yrityksen Turkissa valmistuttama. Huokaus.

Lisätietoja:
Suomalaisen työn liitto
Suomalainen joulu
Sinivalkoinen jalanjälki

Kuulisin mielelläni ajatuksianne.

7 kommenttia:

  1. Hyvä postaus, erinomainen! Mä olen pitkään ostanut aina kotimaisen tuotteen jos sellainen on ollut tarjolla. Ei se hinta useinkaan ole paljoa enemmän. Voglia on paljolti kotimaista ja niillä on esim. tosi hyvin istuvat farkut. Kauniita vaatteita muutoinkin.
    Monen monta euroa olen kotimaista ostanut mutta kuitenkin koko ajan väkeä vähennetään, missä ne työpaikat on joita sanotaan syntyvän kun ostaa kotimaista?

    VastaaPoista
  2. Hyvä pointti Kristiinalta! Kuinka kauan menee ennenkuin työllisyys Suomessa saadaan nousuun eikä joka puolelta kuuluisi vain väen vähennysuutisia? Ja jos kotimaista tuotetta ei ole saatavissa niin itse suosin seuraavaksi jotain mahdollisimman lähellä tuotettua. Esimerkiksi kiinalaiset valkosipulit saavat jäädä kauppaan koska Kiina on vaan niin hanurista ja varmasti täynnä saasteita.

    VastaaPoista
  3. Silmiä avaavaa tekstiä :) Melkein kaikessa voi valita kotimaisen. Ainut kompastuskivi on vaatteet, kirpparia lukuunottamatta rahaa ei yleensä ole kalliiseen panostaa. Valitettavasti tulee sitten hankittua vaatteita myös tavallisista made in somewhere vaatekaupoista...

    VastaaPoista
  4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  5. Viesti lähti niin nopsakkaa, etten ehtinyt loppuun. Uusi yritys! Tosiaan, Avainlippu-tuotteen kotimaisuusaste voi kuitenkin vaihdella melkoisesti.
    Esimerkiksi postikorteissa voi olla 100% tai alle (ulkomaisia kuvapankkikuvia, kartonki ulkoamista, käännöstyö ulkomailta jne), astioissa suunnittelu Suomessa, tuotanto muualla... Paidoissa-topeissa muuten on löytönä R-collection, joka sekin teettää ompelutyötä Virossa - ainakin lähialueilla! Plussana tuotteensa kestää kestää kestää:)
    P.s. Lisätietoja-linkiksi voisi lisätä myös http://www.sinivalkoinenvalinta.fi/ etenkin näin lähestyvää joulua ajatellen. Avainlippu korkealle - hiphei!

    VastaaPoista
  6. Eettisiä vaatevalintoja ei tosiaankaan ole tehty helpoksi. Nansolla on avainlipputunnuksen saaneita vaatteita enemmänkin, myös t-paitoja. Globe Hopen vaatteiden materiaali on kierrätettyä, ja he ompeluttavat vaatteensa enimmäkseen Virossa.
    Minna-Kaisa

    VastaaPoista
  7. Kiitos vielä näin hieman jälkijunassa mielenkiintoisesta kirjoituksesta. Poimin tänään kaupasta Lemon juice & glycerineä ja ihmettelin, mikseivät näkyvämmin markkinoi kotimaisuuttaan. Eihän tuota avainlippua osaa etsiä englanninkielisen tuotenimen alta.

    Meillä löytyy kaapeista Sertoa, Kiiltoa ja Lunettea, kissanhiekkalaatikosta kotimaisia pellettejä ja eteisestä Suomessa valmistettuja kenkiä. Mutta kotimaiset vaatteet ja kankaat karkaavat kyllä budjettini ulottumattomiin (ja yleensä myös makuni).

    Omakätisesti ompeleminen poistaa tosiaan yhden mahdollisen epäkohdan, mutta olisi vielä mukavampaa työstää kangasta, jonka valmistusolosuhteet tietäisi.

    VastaaPoista

Kaikenlaiset terveiset ovat lämpimästi tervetulleita!