keskiviikko 5. elokuuta 2009

Ihmeiden ihme!

Mä olen ollut todella uupunut. Tihrustan itkua ja kahlaan kotonani kaikessa roinassa, jota en saa siivotuksi paikoilleen. But, this too shall pass, huominen on taas parempi. Ja jos ei ole, ylihuominen viimeistään on. Joku mun kaikista huomisista on. Mulla on aikaa vaikka hetki odotellakin.
Pitkästä aikaa sain kuitenkin laitettua ruokaa, jee. Tämä postaus käsittelee vain kokkaamista, joten jos pöperö (mahtava sana, muuten) ei kiinnosta, suosittelen muualle navigoimista.
Kokkaaminen kannattaa aina aloittaa laittamalla itselleen kokkausjuotavaa. Kokatessa tulee kuuma ja väsy, ellei ravitse itseään samalla (kuin niin oon laiska ja huonokuntoinen?) ja juurikin siksi tein itselleni tuopillisen jääkahvia kanelisiirapilla.

Sitten itse ruoan kimppuun. Nyt kokataan täytettyjä paprikoita, jotka sopivat kaikille, joiden ruokavalioon kuuluu juustoa ja maitotuotteita. 
Luomuquinoaa turpoamaan veteen, johon on lorautettu hiukan soijakastiketta. Jos luomuquinoa kuulostaa liian pelottavalta, voi hyvin käyttää esim. kuskusta, ohrasuurimoita, riisi&ruista tai muita jyvämäisiä asioita. Turvottamista siksi, ettei vilja ime uunissa kaikkea nestettä täytteestä ja siten kuivata ruokaa.
Heitin noin kourallisen quinoaa pariin desiin vettä ja lorautin reilulla kädellä Kikkomania perään.

Tuli kiva varjo :)
Sitten silppusin lempiasioitani eli inkivääriä ja punaista chiliä. Olisin silpunnut valkosipuliakin, jos sitä olisi ollut.



Nonniin, nam nam. Sitten yksi keltasipuli pienittynä (ei liian pieneksi, saa se tuntua hampaissa).

Sitten! Suosikkielintarvikkeeni ovat tietenkin kikherneet, joita tungen kaikkialle. Ne ovat herkullisia kylminä salaatin seassa, kuumina pastakastikkeessa ja soseutettuina hummuksessa. Taloutemme mies tekee makaronilaatikonkin kikherneistä.

Koko purkki sekaan. Varjotaidetta:

Sit maustetaan! Ensin hiukan punaista currytahnaa. Ei paljoa, ehkä ruokalusikallinen.

Kun currytahna on hierottu tasaisesti massaan, voi lisätä muut mausteet:

Näyttääkö mausteiselta? Ei se ole, nämä ovat kaikki hyvin mietoja maultaan. Vain tuore punainen chili, tuore inkivääri ja currytahna voivat olla tottumattomalle outoja. Edessä sinisiä unikonsiemeniä, keskirivissä vasemmalta kurkumaa, kanelia, korianterinsiemeniä, jauhettua korianteria, paprikajauhetta ja jeeran- eli juustokuminansiemeniä. Takana merisuola- ja mustapippurimyllyt.



Sidosaineiksi pari i-so-a lusikallista partajogurttia. Se ei sitten ole keveää kamaa, rasvaprosentti on 10. Se kuitenkin pyöristää mausteiden makuja kauniimmin kuin mikään ruokakerma.


Kourallinen juustoraastetta vielä (käytän Pirkan emmental-mozzarellaseosta) ja hetkeksi vetäytymään. Sitten itse sankareiden pariin. Ostan näitä unkarilaisia suippopaprikoita usein Lidlistä, mutta nyt ilokseni niitä sai K-marketista hintaan 1,69 euroa / kilo. Lidliä meillä ei ole lähellä ja himoitsen sieltä vain näitä paprikoita ja mantelisuklaajätskejä, joten tämä helpotti elämää.

Näiden kanssa pääsee toteuttamaan sisäistä patologiaan. Siisti Y-viilto paprikan kylkeen ja turhat roippeet ulos.


Runsaasti täytettä tilalle.
Sitten viimeistely:
Uunivuokaan pohjalle pakastevihanneksia (tässä ranskalainen sekoitus, kesäkurpitsaa, munakoisoa, paprikaa ym.), oliiviöljyä ja punaviinietikkaa. Päälle paprikat köllölleen ja juustoraastetta niskaan.

Sitten vaan uuniin (175 - 200 astetta) kunnes näyttää oikealta. Ääntä kohden mieluiten hyvän kuivan valkoviinin ohella.
Meillä syödään myöhään, joten nämä eivät vielä ole uuniin asti päässeet. Kokemuksesta voin kuitenkin luvata, että hyvää on! Ja mikä parasta, ei tarvitse hetkeäkään seistä kuuman hellan vieressä.
Kelpaa myös paatuneille lihansyöjille. Suurelle katraalle voi oheen keittää vaikka riisiä.
Käytin 1 purkin kikherneitä, 1 sipulin, 1 chilin, noin kaksi desiä partajogurttia, kourallisen viljaa, 250 g pussin juustoraastetta ja 500 g pussin pakastevihanneksia. Kuusi isoa paprikaa sai täytettyä ja vihannespetikin on varsin runsas.
Sellaista tänään. Ehkä joskus vielä käsitöitä?
Powered by Qumana

8 kommenttia:

  1. Oi, mitä herkkuja sä oot kokkaillut! Täytettyjä paprikoita en olekaan pitkään aikaan tehnyt, niitä siis seuraavan kerran kun kokkausvimma iskee.

    Mä olen ollut myös koko kesän ihan käsittämättömän väsynyt, mutta mä luotan myös aina niihin hyviin huomisiin ja nyt ainakin tuntuu siltä, että voimat alkaa hiljalleen palata. Kun asioille ja väsymykselle antaa vaan aikaa ja muistaa hengittää ja nukkua paljon, niin jonain päivänä olo on parempi. Joten voimia sulle!

    VastaaPoista
  2. Voimia sinulle, kuuntele itseäsi ja jaksamistasi - anna aikaa levolle!

    Mutta ihanaa ruokaa olet jaksanut loihtia! Tätä herkkua täytynee kokeilla -ehkä jo viikonloppuna.

    VastaaPoista
  3. Voimia!

    Mä oon huomannut että kesällä helteet vie kauheesti voimia, nukun huonommin kuin yleensä ja kuljen jotenkin vajaalla patteristolla koko ajan. Muista levätä ja nauttia pienistä asioista :)

    Ja hyvä ruoka, parempi mieli! Toimii ainakin meillä :)

    Toi edellisen postauksen knitter-katsaus herätti kiinnostuksen ko lehteä kohtaan ja taidankin katsella josko sitä hyppäis ostoskoriin jostain :)

    VastaaPoista
  4. Paatuneelle lihansyöjällekin tuli nälkä. :o)

    VastaaPoista
  5. Oi kun kuulostaa hyvältä! Tekisiköhän meidän vieraileva mieshenkilö mulle noita joskus?

    VastaaPoista
  6. Ihanan näköistä! Hyvä idea käyttää noita pitkulaisia paprikoita. Meidän pitää joskus kokata yhdessä, meillä on samanlainen maku. :-)

    VastaaPoista
  7. Kiitos reseptistä.
    Tätä on pakko kokeilla.

    VastaaPoista

Kaikenlaiset terveiset ovat lämpimästi tervetulleita!